Jeugdig afvalwerpen

Foto's Doede Boomsma

Scholieren van de lagere scholen in Wageningen hebben op 22 oktober gestreden om het Eerste Officiele Kampioenschap Afvalwerpen. Die dag was het slot van de Wageningse WetenWeek, georganiseerd door de Wageningen Universiteit en Research Centrum. Elke school heeft 2 teams afvaardigd voor dit kampioenschap om te betwisten welke school in Wageningen de schoonste leerlingen kent. Het kampioenschap vond van 12.30 - 14.00 uur plaats op het plein voor de Junushof in Wageningen, tegenover het Postkantoor.

Naast competitie stond bewustwording centraal. Deelnemers aan het spel Afvalwerpen kwamen op een originele en speels wijze in aanraking met de zorg voor een schone omgeving.

Bij Afvalwerpen gaat het om het werpen van afval in afvalmanden. Dat afval bestaat uit lege frisdrankblikjes. Lege blikjes staan symbool voor het zwerfvuil in Nederland. Na het consumeren van de inhoud wordt de verpakking vaak achteloos weggegooid.

Regels van het spel Afvalwerpen wordt in estafettevorm gespeeld door teams van 4 personen gespeeld. De teams krijgen 3 minuten de tijd om tijdens hun poging zoveel mogelijk blikjes in een drietal afvalmanden te werpen.

Er zijn drie afvalmanden: de Eenpunter, de Tweepunter en de Driepunter. Een poging duurt 3 minuten. Daarna berekent de jury de vergaarde punten.

Het spel kent verschillende rondes, waarin minstens 2 teams in estafettevorm tegen elkaar strijden. Het team met de beste score gaat door naar de finale. Het team met de hoogste score in de finale is winnaar.

Het kampioenshap werd een groot succes. Alle scholieren deden allemaal erg enthousiast mee. En ook enkele ouders en docenten waren getuige van het eerste W.K. afvalwerpen. De eerste prijs werd gewonnen door het team "De Kampioen", die in de finale afrekenden met "De Losers" allebei afkomstig van de Kardinaal Alfrinkschool. "De supergirls" werden derde. Het team de kampioen mag zich een jaar lang W.K. afwerpen noemen.

Het spel is ontwikkeld door Harm Smit van het bureau Gewoonbuiten en wordt uitgevoerd in samenwerking met Thijs van der Wal van het communicatiebureau Thijs|Expo.

Voor foto's van het Wagenings Kampioenschap afvalwerpen, surf naar www.fotodoede.tk